Haulikkohelmien Benelli-ilta

Eettiseen ja kestävään metsästykseen kuuluu yhtäältä harrastaja, joka osaa, tuntee ja valikoi ammuttavansa, ja toisaalta - aivan yhtä tärkeänä palasena - toimiva, tarkoitukseen ja käyttäjälleen sopiva ase. Usein ammunta- ja metsästysharrastus saa alkunsa puolisolta tai kaveripiiristä. Joskus se puolison ase on sopiva. Useimmiten ei ole, ja yhtä harvoin tulee sopivaksi pelkällä perän lyhentämisellä. On myös niin, että aseteollisuudessakin mennään eteenpäin, jotta tarjolla on luotettavia, pitkäikäisiä ja turvallisia aseita, joiden käyttöikä jatkuu myös erilaisten (ympäristö)poliittisten päätösten jälkeen. 


Ja niinpä Haulikkohelmet järjesti yhteistyössä Benelli Suomi / Teuvo Louhisola Oy:n, SSG / Jarmo Rosenqvistin ja Asemestari Kari Laurilan kanssa Benelli-illan, jossa Helmien ja valikoitujen kutsuttujen tarjolle oli tuotu Benellit tunnetuista puoliautomaateista uusiin malleihin, erityisesti Benellin 2015 lanseeraamat päällekkäispiippuiset, 828U-mallit metsälle ja radalle. Nimi on muuten peräisin Benellin kotikaupungin Urbinon listauksesta Unescon maailmanperintökohteena. 

Paikalla oli reilut 20 kiinnostunutta, ja luvassa oli työntäyteinen, mutta hyvähenkinen ehtoo rata-ammunnan parissa. Vasta-alkajille oli tarjolla Jarmo Rosenqvistin aina positiivista ja tarkkaa ohjausta. Hän kehuikin osallistujien alttiutta ottaa ohjeita vastaan - tuoreiltakin harrastajilta nähtiin hienoja onnistumisia. Koska Benellien erikoisominaisuuksiin kuuluu helppo säädettävyys, oli mahdollista samantien muuttaa asetuksia, jos ampujan katse jäi niin alas, ettei hän nähnyt kiskoa, tai jos silmä jäi kiskon jommallekummalle puolelle. Nina Holmberg ja Tommi Toivonen maahantuovasta yrityksestä, Teuvo Louhisola Oy:stä neuvoivat väkeä sopivan mallin löytämiseksi - ja myös puoliautomaatit löysivät nopeasti uusia faneja, mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta. Ovathan ne keveydessään ja rekyylittömyydessään varsin näppäriä kumppaneita. Tämän päivän puolarit eivät myöskään ole enää niin ranttuja kevyempien ratapanosten kanssa - siksi niillä pärjää mukavasti myös compac-radalla tai keväisillä Riistapoluilla (joita Haulikkohelmet myös lämpimästi suosittelee!). Rata-aseena päällekkäispiippuinen on toki SE malli, ja erityisesti 828U Sport-mallissa kestävyyteen on panostettu erilaisin teknisin ratkaisuin. Esimerkiksi "lock plate" lukkopesän ja aseen rungon välissä ottaa kantaakseen rekyylin, eikä ase pääse löystymään. Ase on myös säädettävissä painolevyin, jos ampuja haluaa muuttaa aseen tasapainotusta.

Hyvä ase säilyttää arvonsa ja kestää parhaimmillaan satoja tuhansia laukauksia, mutta ei ihan ilman huoltoa, joskus varaosiakin. Asemestari Kari Laurila tosin totesi, että valtuutettuna Benelli-huoltajana diili ei hänelle ole ainakaan takuuhuoltojen suhteen mitenkään hyvä, siksi harvoin aseissa mitään ongelmaa on. Mutta aseistuvuuden suhteen apu on siis lähellä - vetopituus (etäisyys liipaisimelta tukin perään asti) on tarvittaessa lyhennettävissä ja säädettävä poskipakka niinikään toteutuvat. Ja Haulikkohelmien jäsenille on tarjous vuoden 2020 loppuun asti: mahdolliset muutostyöt sisältyvät uuden Benellin hintaan, kun teet kaupan Asemestarin kautta. Mahdollisesti tarvittavat varaosat laskutetaan erikseen.

Haulikkohelmien puheenjohtaja Nea Tukia kertoi, että syyskaudelle luvassa on taas toimintaa ja tekemistä, kanalintujahti, fasaanijahtia.. Ja varsinkin viimeksimainitut sopivat erinomaisesti myös tuoreille harrastajille, liikumme porukassa ja pyrimme saamaan kaikille osallistujille turvallisen ja sopivan ampumahollin - saalis jaetaan porukan kesken riippumatta siitä, kuka onnistui. Myös rataharjoitteluun saa seuraa,  meillä on aktiivikävijöitä - muutamia mainitakseni - SSG:n, Hyvinkään ja Lopen radoilla - ja esim. sporting-ammunnasta kiinnostuneille vinkkinä Nokian torstaisporting kesän ajan. Seuraile siis Facebookin tapahtumia. Jäseneksi pääsee, kun saa kaksi suosittelijaa ja linkki lomakkeelle on niinkään FB-ryhmässä.

Parituntinen kului nopeasti ja yhdellä jos toisellakin jäi mahdollisesti muhimaan ajatus Benellistä. Koska yhteistyössä on voimaa, olemme me Helmet kutsuttuna vastaavanlaiseen tilaisuuteen myös Lopen ampumaradalle 18.7. mukana taas Benelli, Asemestari, ja Zeiss -kiikaritähtäimet. Ilmoittautumislinkki tulee Whatsup-Pulinoihin pikaisesti. Kiitos sekä kävijöille, että mukana järjestelyissä olleille!

Nähdään radalla!
Monna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valmennuksella laadukkaasti liikkeelle!

Jotain vanhaa ja hyväksikoettua, jotain uutta ja mahdollisesti vallan mukavaa - Haulikkohelmet 2023!!