Fasaaneille Ladyt!

Mikä onkaan hauskempi tapa viettää kirpakkaa syyspäivää, kuin fasaanijahti hyvässä seurassa! Tässä tekstissä on pikaohjeet fasaanijahtiin á la Helmet. Varmasti kattavampia ohjeita on olemassa, mutta Johanna tykkää tiivistää sanottavansa, ainakin, jos se on kirjallisessa muodossa.

Jahtiperinteistä

Fasaani on meillä ja monissa perinteisissäkin fasaanijahtimaissa, kuten Englannissa, maahantuotu, ns. "istutettu" lintu. Fasaaninmetsästys Englannissa suoritetaan usein edelleen "driven shoot" muodossa. Tässä jahtitavassa maastossa olevat linnut ajetaan ylös ajomiesten (beaters) toimesta lintuja ampuville metsästäjille. Tässä Henry Thomas Alkenin (1785-1881) kuvassa tosin kaksi herrasmiestä metsästävää lintuja koirien avulla, kuten me Helmienkin jahdissa teemme. Yleensä jahdeissa käytetään seisovaa (seisoo, nostaa ylös ja noutaa linnun) tai linnut maasta nostavaa ja noutavaa koiraa. Noh, me koiran omistajat tiedämme, kuinka monta variaatiota tästä on olemassa. Siksi koiran kanssa metsästettäessä tulee aina noudattaa koiranohjaajan sääntöjä.

Henry Thomas Alken

Turvallinen jahti

Turvallisuutesi ja koiriemme turvallisuus on kaikista jahtiasioista se kaikkein tärkein. Aloitamme jahdin jahtipuhuttelulla, jossa jahdin johtaja antaa toimintaohjeet eri alueille suuntaaville ryhmille. Fasaanijahdissa kuljetaan yleensä pienryhmissä, joita johtaa koiran ohjaaja. Häneltä voit kysyä lisäohjeita, jos jahtipuhuttelussa ei kaikki tule vielä mieleesi. On erittäin tärkeää kuunnella koirakohtaiset ohjeet sillä erityyppiset koirat toimivat eri tavoin metsästystilanteessa. Helmien jahteihin tulevat koirat ovat olleet jäseniemme omistamia ja koirien iässä ja kokemuksessa on isoja eroja. Jahtimme eivät ole varsinaisia koirankoulutustilaisuuksia, mutta nuoret ja vielä opettelevat koirat ovat tervetulleita, samoin kuin opettelevat metsästäjät. Toimimme siten, että sekä ihmisille että karvakuonoille tulee hauska päivä. Jahdeissa on ylivoimaisesti eniten ollut edustettuna kennel Perkele :)
Kanakoira vai Jeti ja jahtipuhuttelu leppeässä säässä.





 

 

 










Pienryhmissä ammuttaessa tulee ampumasuunnan olla turvallinen sekä ihmisille että koiralle. Jos päästät linnun kunnolla ilmaan ja ammut siten, että aseesi on 45 asteen kulmassa ylös kohti taivasta, ovat kanssametsästäjät turvassa. Yleisin virhe aloittelijalla on liian nopea ampuminen, älä siis hätiköi. Vanha viisaus on myös se, että koskaan et kadu ampumatta jäänyttä laukausta. Ole siis huolellinen. Jos kolme ihmistä on rinnakkain, voidaan myös sopia, että vasemmalla oleva ei ammu ristiin oikealle ja päinvastoin. Periaatteessa koirien kanssa toimittaessa ei ole koskaan syytä ampua maahan. Älä myöskään ammu matalalla lentävää lintua, alaspäin tai laakaan. Koira on saattanut lähteä linnun perään kiellosta huolimatta. Koirat ovat perheenjäseniä ja niitä ei voi korvata millään summalla. 
Jahtien sää saattaa myös olla näkyvyydeltään haastava, ole tarkkana mitä teet! Suosittelemme metsästäjiä suojaamaan myös kuulonsa ja käyttämään koirilla huomioliiviä.

Varusteet ja pukeutuminen

Fasaanijahti on ihana tekosyy ostaa tweedvaatteita, joita perinteisesti käytetään fasaanijahdeissa. Fasaanijahdissa ei pukeuduta hirvikamppeisiin tai camokuoseihin mutta Helmet eivät ole tarkkoja etiketistä. Tärkeintä on säänkesto ja Helmen mukavuus. Ruskeat, vihreät ym. maanläheiset sävyt ovat loistava valinta ja huomiovärinen lippis hyvä idea. Kuljemme välillä kynnöspellollakin, joten kiinnitä huomiota etenkin säänkestäviin kenkiin. Ylittelemme pieniä ojia, joten saappaat ovat fiksu vaihtoehto varsikenkien (säärystimet oivat!) ohella.

Metsästäjällä kuulosuojaimet, saalislaukku, puukko ja tweedtakki.
Koiralla huomioliivi ja tutkapanta (ei välttämätön). Kuva:Pia Nybäck.

Aseena on tietty haulikko ja patruunana käytetään lyijyhauleja  28-36 gr, haulikoko esim. 2,75. Mikä nyt omalle aseelle parhaiten sopii - ampumaetäisyyden pitäisi kyllä jäädä reilusti alle 30 metriin. Noin 10 patruunaa yleensä riittää. Saaliin kantamiseksi joka ryhmässä yksi saalislaukku on hyvä. Puheenjohtajamme Nea Tukian tavaramerkkinä oli eräässä jahdissa alepan keltainen muovikassi saalislaukkuna. Älä anna pikkuseikkojen häiritä onnistunutta päivää!


Päivän tärkein varuste on avoin ja iloinen mieli. Se takaa hyvän jahdin kaikille. Koska kyseessä on yhteisjahti tapana on lopuksi jakaa saalis metsästäjien kesken, älä siis käytä aikaa ohiampumisen murehtimiseen.

Saalisparaati, istuva seisovakoira (karkeakarvainen unkarinvizsla) Rooka ja työlinjainen kultainennoutaja Robi keskustelevat jahdin jälkeen kuka löysi minkäkin...





Meidän jahteihin saavat osallistua metsästystutkinnon ja kulloisenkin vuoden riistanhoitomaksun suorittaneet Helmet halllussapitoluvan tai rinnakkaisluvan osoittamalla (tai ao.kaliberin laina-) aseella, ja kustakin jahdista peritään kustannuksia sen mukaan, mitä fasaanien kasvattaja ja maanomistaja määrää koirien juoksuttamisesta. Kaudella 2018 otimme käyttöön ilmoittautumismaksun, jota emme palauta esteen sattuessa. Jahteihin saattaa liittyä saunomismahdollisuuksia ja yöpymisiä. Niistä tiedotetaan aina erikseen.

Muista myös ottaa mukaan hallussapitolupasi, jos viranomainen sattuisi tiellesi sitä kysymään. Muistathan, että ase tulee autossa pitää suojattuna pussissa tms, jos liikut jahtipaikalla alueiden välillä autolla. Yleensä tosin kävelemme päivän aikana alueiden välillä. Jokainen metsästäjä vastaa omalta osaltansa lain noudattamisesta!























Sannan ja Liisan suut messingillä onnistuneiden laukauksien jälkeen!

Mitä sille linnulle tehdään?

No, se syödään. Jos saaliin käsittely ei ole sinulle tuttua autamme siinä, jotta jokainen saisi hyvän paistin. Helmet ovat olleet myös innokkaita jakamaan reseptejä.

Portviini-hedelmä-leipätäyte ja pekonikääre
Yrttipasta valkoviinikastikkeella ja fasaaninrintafileellä


 Tervetuloa jahtiin!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valmennuksella laadukkaasti liikkeelle!

Jotain vanhaa ja hyväksikoettua, jotain uutta ja mahdollisesti vallan mukavaa - Haulikkohelmet 2023!!

Haulikkohelmien Benelli-ilta