Rooka-poika noutaa onnistuneen laukauksen päätteeksi.

Miksi Haulikkohelmet?

Vuonna 2014 vietin sapattivapaata opetuksesta ja yritin uudistua pitkän johtotehtäväkauden jälkeen. Minulla oli lisääntyneen vapaa-ajan vuoksi mahdollisuus toteuttaa muutama unelma, joista yksi oli karkeakarvaisen unkarinvizslan hankinta ja mahdollisuus opetella ampumaan haulikolla. Ryhdyin tuumasta toimeen ja nyt paras kaverini Rooka (Tangrams Mousquetaire) on reilut 4 vuotias hauska ja toimivakin seisoja.

Pian huomasin olevani koukussa kiekkoammuntaan kivan ammuntaopettajani Jarmo Rosenqvistin vuoksi mutta myös Sibbo Skytte Gillen mukava ratafiilis oli merkittävänä syynä ammuntaintooni. Hyvin nopeasti aloin ihmettelemään, miksi naisia tapasi haulikkoradoilla hyvin harvakseltaan. Herraseurassa ei ollut mitään moitittavaa mutta tuntui, että naisilta menee jotakin hauskaa sivu suun. Keskustelimme usein Jarmon kanssa, miten muualla maailman naiset lähtevät harjoittelemaan kiekkoammuntaa. Löysin yhtenä iltana netissä surfatessani brittien The Shotgun & Chelsea Bun Clubin, jossa oli jotakin kiinnostavaa. Soitinkin heidän puheenjohtajallensa Victoria Knowles-Lacksille ja pitkän innostavan keskustelun jälkeen olin varmempi kuin aiemmin, että me tarvitsemme Suomeen jotain vastaavaa. Näiden ladyjen mottona on “Seriously social shooting events for ladies who have their cakes and eat it.”

Otin yhteyttä Riikka Hurskaiseen, jonka olin tavannut suorittaessani metsästäjätutkintoa. Hänenkin mielessä oli ollut samoja ajatuksia, joiden tulokulmana oli naisten metsästys. Yhdessä mietimme, kenestä löytäisimme kolmannen innostuneen ja saisimme Suomeen naisille oman yhdistyksen. Onni potkaisi, kun Sirpa Kärkkäinen tuli mukaan. Haulikkohelmet Ry sai alkunsa meidän kolmen hakemana Patentti- ja rekisterihallituksesta. Aluehallintoviraston hyväksynnän jälkeen yhdistys starttasi toimintansa tavoitteena edistää naisten haulikkoammuntaa ja luoda toimiva naisverkosto tämän harrastuksen ympärille, olkoonpa tavoitteena metsästys tai kiekkoammuntaharrastus.

Ensimmäisenä vuotena lokakuussa yhdistykselle hyväksyttiin ensimmäiset jäsenet ja vuoden lopussa meillä oli 36 jäsentä. Vuonna 2017 meni sadannen jäsenen raja rikki, kun haulikkoampuja Vesa Törnroos ilmoitti vastasyntyneen tyttärensä Silvian Helmiin. Tämä innostus on ylittänyt kaikki odotukseni. Tavoitteenamme on tarjota jäsenille vuosittain vähintään 12 tapahtumaa. Suosituimpia niistä ovat olleet ammuntavalmennus ja fasaanijahdit. Hallituksessa on nykyään 5 jäsentä ja pääsin ilokseni luovuttamaan puheenjohtajuuden Nea Tukialle 2018. Jatkuvuus on hyvä indikaattori toiminnan kiinnostavuudesta.

Yhdistyksemme toiminta näkyy myös SSGllä naisampujien määrän selkeänä lisääntymisenä. Nykyään siellä tapaa liki aina Helmiä ampumassa. Parhaita harrastuksia ovat sellaiset, joita kaikki voivat harrastaa tasapuolisin edellytyksin. Haulikkoammunta on tällainen harrastus ja vaikka miesten kanssa on mukavaa toimia, naisporukassa on omat puolensa tässä harrastuksessa. Monet miehet ovat olleet hyvin innostuneita tukemaan puolisoittensa liittymistä Helmiin sillä naisporukassa on kiva treenata samankaltaisilla edellytyksillä. Naiset ovat hyviä ampujia mutta miehillä saattaa olla asepalveluksen myötä helpompaa aloittaa haulikkoammunta. 

Helmissä on naisia joka lähtöön. Löytyy nuoria ja hiukka kypsempiä. Yritysjohtajaa ja akateemista, sairaanhoitajia, poliiseja ja kauneudenhoidon ammattilaisia. Tämä on voimaannuttava verkosto, aina raikuu nauru ja yhteisö on todella kannustava. Olen saanut monia uusia ystäviä tämän verkoston kautta. Meillä on myös mahdollisuus oppia toisiltamme ammunasn ja metsästämisen lisäksi muutakin. Toivon, että itse tulen kuulumaan niihin, jotka heiluttelevat haulikkoa vielä 90-vuotiana, kuten jotkut ratamme herroista. Yhtenä parhaimpana jäsentemme lohkaisuista kuulin idean Hopeahelmien perustamisesta, jotta jo varttuneempi rouvaväki voisi yhdessä jatkaa pyssyjen paukuttelua hamaan tappiin asti.

Johanna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valmennuksella laadukkaasti liikkeelle!

Jotain vanhaa ja hyväksikoettua, jotain uutta ja mahdollisesti vallan mukavaa - Haulikkohelmet 2023!!

Haulikkohelmien Benelli-ilta